Hogyan birkózz meg fájdalmas múltaddal

 

 

Mi lenne, ha találkoznál és megbeszélnél mindent azzal az emberrel, aki a fájdalmat okozta? Sok esetben ez a helyes út. Ha egymás bocsánatát kéritek, akkor - mivel a múltbéli rejtett dolgok napvilágra kerültek -  közelebb érzitek majd magatokat egymáshoz. Mindez gyógyító hatással lehet mindkettőtökre.

Fontos, sose bánts meg senkit akkor, amikor éppen a te gyermekkori emlékeid okozta fájdalmat akarjátok megbeszélni. Például, ha a szüleid minden tőlük telhetőt megtettek érted, amit jónak gondoltak és mindezt nem bántó szándékkal tették, miért hoznád fel a te saját véleményedet a dolgokról, ami valószínűleg nagyon különbözik az ő felfogásuktól? Mit nyernél vele? Valószínűleg megpróbálnák megmagyarázni viselkedésüket, amivel még több fájdalmat okoznának. Mivel neked nincs több fájdalomra szükséged, ezért lépj túl rajta! Próbáld ki a következő problémamegoldó feladatot:

 

1. lépés:

Írd le külön papírra az olyan gyermekkori emlékeidet, amelyek a következő érzéseket váltották ki belőled:

 

  • alacsonyrendű vagy értéktelen
  • elutasított
  • teljesen reménytelen
  • elhanyagolt
  • mérges
  • bűnös
  • félelmetes
  • mocskos vagy undorító
  • igazságtalanul kezelt
  • nem megértett
  • képtelen a bizalomra

2. lépés:

Írj egy „levelet” szüleidnek vagy más gyermekkorodban fontos szerepet betöltött személynek, akikről úgy érzed, igazságtalanul bántak veled, és fájdalmat okoztak neked. Említs meg mindent, ami eszedbe jut.

Írj le minden fájdalmas emléket a lehető legrészletesebben. (Ez akár több napig vagy egy-két hétig is eltarthat. Lehet, hogy betelik néhány jegyzetfüzeted is!)

Ezt a levelet sose küldd el – arra szolgál, hogy a sok szemét kikerüljön az agyadból egy darab papírra.

3. lépés:

Sűrítsd össze ezt a sok mindent egy egyoldalas összefoglalóvá.

 

4. lépés:

Írj egy megbocsátó bekezdést összefoglalód végére, majd írd alá.

 

5. lépés:

Olvasd fel a listát és megbocsátó soraidat házastársadnak vagy egy közeli barátodnak.

 

6. lépés:

Kérd Istent, hogy bocsásson meg szüleidnek (vagy másoknak, akik megbántottak) a gyermekkorodban okozott fájdalomért.

Majd imában kérj áldást az illetőre.

Végül kérd Istent, hogy vegye el fájdalmadat és töltsön be az Ő békéjével.

 

7. lépés:

Miután megbocsátottál, jelképesen szabadulj meg a listádtól. Égesd el, tépd össze, húzd le a vécén, dobd be egy folyóba…

 

8. lépés:

Ha mégis visszajönne az emlék a fejedbe, nézz a „törölve” feliratra agyad képzeletbeli mappáján, és nyomd meg a „véglegesen töröl” gombot.

Azonnal mondj egy rövid imát egy bibliai ígérettel összefűzve. „Atyám, a Fil 4:7-ben megígérted, hogy Isten békessége, ami minden értelmet felülhalad, meg fogja őrizni szíveteket és lelketeket a Krisztus Jézusban. Köszönöm, hogy ezzel a békével töltesz el engem.”

Majd elmélkedj egy békéről szóló bibliai történeten, mint például a háborgó tengert lecsendesítő Jézus (Luk 8:22-25), vagy annak a történetén, amikor Krisztus békét hoz a vízen járva tanítványainak (Máté 14:22-33).

 

Jegyezd meg:

Ha azt ismételgeted magadnak, hogy ne gondolj annyit a fájdalmadra, találd ki, mi fog történni? Másra se tudsz majd gondolni! Ezért kell őket más gondolatokkal helyettesítened, mint például az Isten gyógyító békéjével kapcsolatosakkal. Ha elég kitartóan gyakorolod ezt, szokásoddá válik majd. Sok sikert hozzá!

 

Válj természetesen ragyogó, boldog emberré!

 

Forrás: Dr. Kay Kuzma: Az első 7 év