Hogyan befolyásolja lelkiállapotunk az immunrendszerünk működését?

 

Kétféle biokémiai rendszer van a szervezetünkben, amelyek  lelkiállapotunk hatására lépnek működésbe. A kétféle rendszer kétféle kémiai anyag termelésével jár együtt. Az egyik rombolja, a másik erősíti az immunrendszerünket.

 

Stressz hatására a szervezetünkben epinephrin vagy adrenalin nevű hormon termelődik. 

Az adrenalin a szervezet erőit mozgósítja, készenlétbe helyezi támadás vagy védekezés esetére. Hatására gyorsul a szívmûködés, tágulnak a vázizom erei és a koszorúerek, szűkülnek a bőr és a nyálkahártya erei. A vérnyomás és a vércukorszint, az oxigénfogyasztás emelkedik, a vércukor-raktározódás csökken. Ezért a hosszan elnyúló krónikus stressz az immunrendszer egyik fõ ellensége, ugyanis a stresszhormonok, az adrenalin és a hidrokortizon negatív hatást gyakorolnak az ellenanyag-működésre.

 

A béke, a szeretet, az öröm, a hit, a bizalom és a hála hatására az endorfinrendszer lép működésbe. 

Az endorfin természetes hormon, jobb közérzetet biztosít, javítja az egészséget. Csökkenti a fájdalmat, a kimerültség érzetét, serkenti a memóriát, javítja a szexuális életet. Helyrehozza az étvágyat, a vérnyomást és a verejtékezést. Az endorfin a legnagyszerűbb immunerõsítõ, ami testmozgással, masszázsokkal és az egészséges életmód nyolc alapfeltételelének gyakorlásával különösképpen termelõdik.

 

Mi segíthet nekünk a béke, a szeretet és öröm állapotában maradni a körülményeinktől függetlenül?

Tapasztalatom szerint egyedül az élő Isten megismeréséből fakadó bizalom, ami reményt és hitet ébreszt bennünk. Egyedül ebben villan fel előttünk és teljesedik ki a feltétel nélküli  szeretet, amelyet ember a másik embernek nem adhat. Jézus Krisztus életfeladatként tűzte elénk:

"Keressétek először Isten országát és az ő igazságát; és ezek mind megadatnak nektek. Ne aggodalmaskodjatok tehát a holnap felől; mert a holnap majd aggodalmaskodik a maga dolgai felől. Elég minden napnak a maga baja." (János 6,33-34)