10 lépés, ami segíti, hogy a haragoddal ne árts gyermekeidnek

 

1. Kezeld a saját haragodat.  Nem árt egy kis önkontroll! Figyelj a mögötte meghúzódó érzelmeidre (frusztráltság, megbántottság, félelem)!

2. Csökkentsd le a pároddal való viszályok számát. A fegyelmezés és az értékek tekintetében egységes véleményen legyetek!

3. Reális elvárásaid legyenek! Annyit követelj a gyermekedtől, amennyit a fejlődési szintje alapján teljesíteni tudna, különben megalapozod nála a harag kialakulása mögött meghúzódó fusztráció, megbántottság és félelem érzelmi alapját.

4. Vedd észre a frusztráció első jeleit és kezeld.  Ne várd meg a kitörést!

5. Ismerd fel gyermeked szükségleteit és elégítsd is ki őket "rugalmas" hozzáállással. Időben gondoskodj, hogy a szükségletei étel, pihenés és mindenféle tevékenység biztosítva legyen.

6. Kerüld el a túlzott izgalmat és a túlzott kimerülést is. Egy nyugodt békés otthonban, a kisgyermek testi és érzelmi szükségletei kielégülnek, segíthet elkerülni az olyan helyzetet, amely haragot idézne elő.

7. Figyelj gyermeked segélykiáltására, mielőtt frusztrálttá válna.

8. Tanítsd meg gyeremekedet, hogyan érheti el, amit szeretne, érzelemmentes (hiszti nélküli) viselkedésen keresztül.  Megtanulható az, hogy hogyan kell kérni valamit, hogyan váltsunk témát, hogyan érveljünk és győzzünk meg valakit vagy egyszerűen csak kimondani: pl. "Légy szíves!" vagy az "Add ide" helyett "Kérem szépen" stb.

9. Teremts az ottonodban érzelmileg meleg légkört. Amikor a gyerekeket öleléssel, puszikkal, kedves szavakkal és cselekedetekkel töltjük fel, kevesebb hely marad a negatívumoknak.

10. Tedd világossá gyermekeid számára, amit tehetnek és mit nem! Pl. "Ne kiabálj velem. Ha szépen beszélsz hozzám, segítek."

 

És itt van néhány tanács a Bibliából: (De csak azoknak, akiket érdekel!)

"A haragra késedelmes bővelkedik értelemmel; aki pedig élméjében hirtelenkedő, bolondságot szerez az." (Péld 14:29)

"A haragos fiú szerez háborúságot; a hosszútűrő pedig lecsendesíti a háborgást." (Péld 15:18)

"Jobb a hosszútűrő az erősnél; és aki uralkodik a maga indulatján, annál, aki várost vesz be." (Péld 16:32)

"Az embernek értelme hosszútűrővé teszi őt; és ékességére van néki elhallgatni a vétket." (Péld 19:11)

"Ám haragudjatok, de ne vétkezzetek: a nap le ne menjen a ti haragotokban;" (Ef 4:26)

 

Szeretettel: G. Rácskai Gyöngyi

Kép: Pixabay