Az éltető víz

A víz belső alkalmazása

A szervezet a langyos meleg vizet előnyben részesíti a hideg vízhez képest. A túlzottan hideg víz étkezés közben fogyasztva, leállítja az emésztést és elnyomja a test szomjúságérzetét. Az ivás legmegfelelőbb ideje az étkezések között van. Ne igyunk vizet étkezés előtt kevesebb mint fél, illetve étkezés után egy-két órán belül. Az étkezés közben fogyasztott folyadék felhígítja az emésztőenzimeket és lelassítja az emésztés folyamatát.

 

A víz külsőleg való használata - Személyi higiénia

A víz a vérkeringés egyik legegyszerűbb és legmegfelelőbb szabályozója. A bőrön keresztül a testből állandóan salakanyagok távoznak. A több millió pórus hamar eltömődik és többleteherré válnak a kiválasztó szervek számára. Gyakori füdéssel tartsuk tisztán a bőrünket! De a ruházatot is fontos tisztán tartani, mert a bőr által kiválasztott káros anyagokat a ruha felveszi és a nem megfelelő mosás és rendszeres váltás hiányában újra felszívódhatnak.

A naponkénti langyos vagy hideg vízben való fürdés egészségünk szempontjából a következő előnyökkel jár:

  • Megerősít a megfázással és az egyéb gyakori megbetegedésekkel szemben.
  • Javítja a vérkeringést.
  • Felélénkíti a testet.
  • Felfrissíti az elmét - tisztítja az értelmet, egyúttal megnyugtatja az idegeket.
  • Javítja az izmok rugalmasságát.
  • Segíti az emésztőszervek - a gyomor, a máj, és a belek - működését.

Egészségünk helyreállításához vízkezeléseket is alkalmazhatunk pl. hideg vagy meleg borogatás.

 

A környezetünk tisztán tartása

A jó egészséghez nélkülözhetetlen a lelkiismeretes tisztaság, amely nem csak a testünkre és a ruházatunkra, hanem a lakókörnyezetünkre  - a házra/lakásra és az udvarra egyaránt - kiterjed. A koszos, rendetlen ház a betegségek gyakori forrása. A halált okozó baktériumok megbújnak a sötét, piszkos sarkokban, a bomló ételhulladékokban, nyírkos, penészes, dohos anyagokban. Nem szabad a lakásban semmiféle piszkos vagy bomló dolgot megtűrni! 

 

Lelki szomjúságunk csillapítása

Akinek van kedve töltekezzen  Isten bölcsességével, amely megteremtheti számára  a körülményektől független belső lelki nyugalmat.

Jézus mondta:

  • "Ha valaki szomjúhozik, jöjjön én hozzám és igyék" (Jn 7:37).
  • "Valaki pedig abból a vízből iszik, amelyet én adok néki, soha örökké meg nem szomjúhozik; hanem az a víz, amelyet én adok neki, örök életre buzgó víznek kútfeje lesz ő benne" (Jn 4:14).

 

Szeretettel: G. Rácskai Gyöngyi

Forrás: E.G.White: A gyógyítás szolgálatában

Kép: Pixabay.com