A friss levegő

A friss levegőnek mind a testet, mind az elmét megerősítő, felüdítő hatása van.

 

  • Elősegíti a vér egészséges keringését.
  • Felfrissíti és megerősíti a testet.
  • Megnyugtatja az idegeket - lelki nyugalmat és derűt ad.
  • Javítja az étvágyat, ugyanakkor elősegíti a táplálékok tökéletesebb megemésztését.
  • A hálószobába beáradó friss levegő jó éjszakai alvást biztosít.

Az ember akár öt-hat héten keresztül is képes meglenni táplálék nélkül, néhány napig víz nélkül is kibírja, ám levegő nélkül csupán percekig képes életben maradni.

 

A légutak működése

Egy átlagos élettartam alatt, a levegővételek során a tüdők több mint hatszázmillió alkalommal telnek meg. A tüdők mélyén található léghólyagoknak (alveolusok) meleg, nedves, por-, füst- és kórokozómentes levegőre van szükségük.

Az orron keresztül beszívott levegőt az orrjáratok kondicionálják. Hideg időben az orrüreg véredényei kitágulnak, átmérőjük megnő - így közreműködnek a beáramló levegő felmelegítésében. Melegben éppen ellenkezőleg működnek. A megfelelő működés érdekében a váladéktermelő mirigyeknek, valamint a könnycsatornákon lefolyó könnynek kell nedvesen tartania az orrüreget bélelő nyárkahártyát.

A levegő az orrüregből a hörgőrendszer légútjaiba kerül, amelynek belső felszínét apró szőrszerű csillók bélelik. A csillók lassú hullámzó mozgást végeznek a léghólyagocskák irányába, de gyorsan és erőteljese csapkodnak az orrüreg illetve a garat felé.  A csillók tetején tapadós nyálkaréteg található - ami csapdába ejti a porszemeket, a kórokozókat és a levegőben található egyéb szennyeződéseket. A csillók a torok és a szájüreg felé továbbítják a nyákot, amit így ki lehet köhögni vagy le lehet nyelni. A megtisztított levegő pedig a léghólyagba kerül. Az oxigént itt veszik fel a vörösvértestek, majd elszállítják a szervezet sejtjeihez és szöveteihez. A szövetekben az oxigén szén-dioxidra cserélődik, a vörösvértestek visszaviszik a tüdőbe, ahol kilégzésre kerül.

 

A megfelelő légzés

A helyes testtartás, valamint a mélylégzés-gyakorlatok elősegítik a tiszta levegő bejutását a tüdőbe. A hangos olvasás, éneklés, a lépcsőzés vagy a hegymászás ugyancsak javíthatják a tüdő hatásfokát. Gyakoroljuk a helyes testtartást. Álljunk és üljünk egyenesen, húzzuk ki magunkat. Vállainkat húzzuk hátra és lefelé. Lapockáinkat közelítsük egymáshoz, ami lehetővé teszi a rekeszizom szabad mozgását.

A követekező légzőgyakorlat segít kilélegezni az elhasznált levegőt a tüdőből, és bejuttatni a tiszta, friss levegőt. A jobb légzés érdekében koncentráljuk kevésbé a belégzésre, annál inkább a kilégzésre. Minél több levegőt lélegzik ki valaki, annál többet képes belélegezni.

  • Lélegezzünk be mélyen az orrunkon keresztül. miközben négyig számolunk. Tartsuk benn a levegőt rövid igeig, majd lélegezzünk ki lassan, közben számoljunk el tizenkettőig.
  • A belélgzés idejét növeljük ötig, a kilégzését pedig tizenötig számolva.
  • Fokozatosan növeljük minden kilégzés mélységét, amíg el nem jutunk kilégzésenkét harmincig vagy annál is tovább.
  • Naponta többször végezzük el ezeket a légzőgyakorlatokat (tíz-húsz mély lélegzetvétel). Mindig kerítsünk rá sort, ha betegnek, kiemrültnek érezzük magunkat, szorongunk vagy stresszhelyzetbe kerülünk, továbbá ha fáj a fejünk.

Ha van rá lehetőségünk, úgy tehetünk még többet az egészségünkért, ha a városból vidékre költözünk.

 

A Biblia szerint Isten az élet lehelete mind a test, mind a lélek számára. "Az Istennek lelke teremtett engem, és a Mindenhatónak lehelete adott nékem életet" (Jób33:4).

 

Szeretettel: G. Rácskai Gyöngyi

Forrás: Dr. Mary Ann McNeilus: Isten gyógymódja

Kép: pixabay.com