Mértékletesség - önmérséklet, önuralom

 

A mértékletesség vagy józan  önmérséklet minden olyantól való tartózkodást jelent, ami a szervezetre nézve ártalmas lehet.

 

Ha önuralmat gyakorolunk a mindennapi életünk minden egyes szokásában - legyen szó a táplálkozásról, alvásról, munkáról, sportról stb. - ezzel annyi jót teszünk magunkkal, amennyire egyetlen orvos sem képes.

Az emberek rengeteg pénzt költenek a boldogtalanság, a szegénység, a betegség, a züllöttség, a kéj, a bűncselekmények és a halál megvásárlására. A túl sok evés, bármilyen legyen is a táplálék minősége szellemileg tompít, eltömíti az élő szervezetet és ezzel akadályozza annak munkáját. A szénsavas üdítőitalok jelentős mennyiségű cukrot foszfátvegyületeket tartalmaznak, melyek károsíthatják a szervezetet. A teában található tannin gyomorirritáló hatású, továbbá emésztési rendellenességeket okoz. A koffein serkentő hatású drog, amely átmeneti megvonási tüneteket vonhat maga után, melyek a következők lehetnek: fejfájás, lelki levertség és fáradtságérzés. Az alkoholra az agy homloklebenye a legérzékenyebb. A Szentlélek a homloklebeny közvetítésével kommunikál az emberrel - itt van a lelkiismeret "lakóhelye", ezért az alkohol meggyengíti a Szentlélekkel való kapcsolatunkat. De szerepet játszik az öngyilkosságokban, a gyilkosságokban, közlekedési balesetekben, a családi kapcsolatok alakulásában. Minden tevékenység, amit mértéktelenül végzünk függőséget okoz és a részegség egy fajtája, mert az iszákosokhoz hasonlóan letévedünk a biztonságos ösvényről. 

Isten nem azt akarja, hogy kimerüljünk, hanem hogy minden frissességünket és energiánkat arra a munkára tartogassuk, amelyet a lelkünk megmentésére kijelölt. Miért? Mert, önigazoló, énközpontú természetünknél fogva lelkileg tehetetlenek, reménytelenek vagyunk. Külsőleg figyelemre méltó változásokat érhetünk el, fegyelmezés által, erkölcsi filozófiák követése által, nevelés, képzettség által, új beszéd és gondolkodási technikák megtanulásával. Ezzel a cselekedetek módosíthatók, de nem változtatható meg az ember természete. 

"A közmondás így mondja: „Segíts magadon, és Isten is megsegít" - de a Bibliában nem ez van. Isten segíti azokat, akik elismerik, hogy nem tudnak segíteni magukon. 

 

Szeretettel: G. Rácskai Gyöngyi

Forrás: Dr. Mary Ann McNeilus: Isten gyógymódja

Kép: pixabay.com