Te vagy a példakép! - A következetesség


A következetesség lehetővé teszi a gyermekek számára, hogy előrevetítsék a viselkedésük következményét és eszerint alakítsák hozzáállásukat, gondokozásukat és alkalmazkodásuk mértékét.

Időbe telik, hogy következetesen véghezvigyük a kéréseinket, de ha következetlenek vagyunk, mindig csak részleges alkalmazkodásra számíthatunk. Szülői következetesség nélkül a fegyelmezés csak rövidtávú kiigazítás. Ha szeretnénk a gyermekeinket megtanítani arra, hogy végigcsinálják amit kérünk tőlük, akkor akármilyen elfoglaltak vagyunk ésszerű időn belül abba kell hagynunk amit éppen csinálunk, hogy bátorítsuk, segítsük gyermekeinket a feladat teljesítésében. Más szóval, sikerhez kell segítenünk őket!

Ne feledjük, amikor következetlenek vagyunk a kéréseink betartatásában, a gyermekeink néha talán engedelmeskednek, de legtöbbször megkockáztatják, hátha elfelejtjük betartani a szabályt. Mivel a gyerekek nem szeretik, ha kényszerítik őket, tanuljunk meg vezetni, motiválni, befolyásolni, meggyőzni és tárgyalni. Bölcs irányítással sok eredménytelennek látszó helyzetet megoldhatunk.

 "Ints, feddj, buzdíts teljes béketűréssel és tanítással" (2Tim 4,2)

 

Szeretettel: G. Rácskai Gyöngyi

Forrás:

  • A gyermeknevelés bibliai alapelvei - Fejezetek E. G. White Nevelés című könyvéből
  • Dr. Kay Kuzma: Az első 7 év