Mi célt szolgál a lelkiismeret?

Lelkiismerete minden embernek van. A lelkiismeret adottság és képesség is, mert a kezünkben van a kifejlesztésének vagy az eltorzításának lehetősége is.

Ahogy gondolkodunk, ahogy döntünk az életben, ahogy szembesülünk a döntéseinkkel, úgy formálódik a lelkiismeretünk. Ha sorozatosan rossz döntéseket hozunk és nem csinálunk belőle problémát, akkor a lelkiismeretünk eldurvul, de ha valóban odafigyelünk az életünkre és értelemmel éljük azt, akkor a lelkiismeretünk tisztul és finomodik.

Mi emberek az igazságosságra vagyunk teremtve, arra vagyunk megalkotva, hogy önmagunkat is tudjuk ellenőrízni és ha rosszat teszünk önmagunkat is tudjuk felülbírálni. A lelkiismeret törvénye az igazságosság törvénye. Az életben a legfontosabb dolog az igazságosság, amit a Biblia szeretetnek nevez.  Tulajdonképpen az igazi szeretet egy igazságos magatartás, aminek a gyakorlatban az aranyszabályt kell követnie: Amit akartok, hogy az emberek veletek cselekedjenek, mindazt ti is úgy cselekedjétek azokkal, mert ez a törvény és a próféták." (Mt 17,2). 

Az emberi élet minősége azon áll vagy bukik, hogy

  • a lelkiismeret törvényét komolyan vesszük vagy sem,  
  • látjuk-e azt mi emberek, hogy ha igazságtalanok vagyunk, boldogok soha nem lehetünk.

 

Szeretettel, G. Rácskai Gyöngyi

Kép: pixabay.com