Mi az irigység?

Az ember félelmetes ellensége, mert a legnagyobb ellenségünknek az önzésnek a gyökere. 

Az irigység ott rejtőzködik minden ember szíve mélyén. Ha nem írtjuk ki magunkból gyökerestül, akkor a legártalmasabb az életünkre nézve. Nagyon sokszor foglalkozunk azzal, hogy a másiknak mennyie van, a másik mire vitte, éppen hol tart az életében, mit engedhet meg magának, milyen autója, háza van, hova megy nyaralni stb.  Ezek a gondolatok szinte öntudatlanul villannak be az agyunkba, sokszor ezt nem is akarjuk, küzdenénk ellene, de önkéntelenül megadjuk magunkat. Ott rejtőzködik a szívünk mélyén az egymással vetélkedés és versengés, de nagyon sok ember rá is játszik arra, hogy irigykedjenek rá. 

Hogyan küzdjünk ellene? 

  • Ne tegyünk olyan dolgokat, hogy mások irigykedhessenek ránk.
  • Ne legyünk hivalkodóak.
  • Ne dicsekedjünk azzal, ami jó bennünk.

A Biblia az irigység történetéhez azt fűzi hozzá, hogy már a Mennyben elkezdődött, még a Földünk teremtése előtt. A mennyei világ legintelligensebb angyalfejedelmének szívében fészket vert az irigység. Istenhez, Jézus Krisztushoz hasonlította magát és innen, Sátán lelkéből indult el. És amikor őt befogadtuk földi világunkba minden emberre kiterjedt, ezért "Irígységre kívánkozik minden lélek, amely bennük lakozik" (Jak 4,5). Minden nap meg kell küzdenünk az irigység valamilyen formájával.

Minden ember élete egyszeri és megismételhetetlen és minden ember kap "talentumot", ahogy Jézus mondja a példázatában és ez biztos hogy több, mint amit a másik kap. Ezzel kell kezdenie valamit. Nem az a fontos, hogy ki mennyit kap, hanem az a fontos, hogy hogyan élünk azzal amink van. Ha erre fókuszálunk, akkor az irigység is legyőzött ellenségünk lehet az életünkben. 

Szeretettel, G. Rácskai Gyöngyi

Kép: pixabay.com