Hogyan befolyásolja lelkiállapotunk az immunrendszerünk működését?

 

Kétféle biokémiai rendszer van a szervezetünkben, amelyek  lelkiállapotunk hatására lépnek működésbe. A kétféle rendszer kétféle kémiai anyag termelésével jár együtt. Az egyik rombolja, a másik erősíti az immunrendszerünket.

 

Stressz hatására a szervezetünkben epinephrin vagy adrenalin nevű hormon termelődik. 

Az adrenalin a szervezet erőit mozgósítja, készenlétbe helyezi támadás vagy védekezés esetére. Hatására gyorsul a szívmûködés, tágulnak a vázizom erei és a koszorúerek, szűkülnek a bőr és a nyálkahártya erei. A vérnyomás és a vércukorszint, az oxigénfogyasztás emelkedik, a vércukor-raktározódás csökken. Ezért a hosszan elnyúló krónikus stressz az immunrendszer egyik fõ ellensége, ugyanis a stresszhormonok, az adrenalin és a hidrokortizon negatív hatást gyakorolnak az ellenanyag-működésre.

 

A béke, a szeretet, az öröm, a hit, a bizalom, a remény és a hála hatására az endorfinrendszer lép működésbe. 

Az endorfin természetes hormon, jobb közérzetet biztosít, javítja az egészséget. Csökkenti a fájdalmat, a kimerültség érzetét, serkenti a memóriát, javítja a szexuális életet. Helyrehozza az étvágyat, a vérnyomást és a verejtékezést. Az endorfin a legnagyszerűbb immunerõsítõ, ami testmozgással, masszázsokkal és az egészséges életmód nyolc alapfeltételelének gyakorlásával különösképpen termelõdik.

 

Szeretettel, G. Rácskai Gyöngyi