A tehetetlenség törvénye okozza az életmód-változtatással szembeni ellenállásunkat

 

 

A legtöbben hajlamosak vagyunk beleesni a különféle magatartás-mintázatok kerékvágásaiba. Ugyanúgy gondolkodunk, reagálunk érzelmileg és cselekszünk. Néha történnek kisebb módosítások, de az életünk alapvető irányultsága mit sem változik.  Ráadásul annak ellenére ismételgetjük ezeket az életmód-mintázatokat, hogy eleve kudarcra van ítélve. Legfeljebb akkor merül fel bennünk a hivatásos segítség keresésének gondolata, amikor végre felismerjük, hogy életünk jelenlegi menete nem tehet boldoggá bennünket.

 

A magunk elhatározásából viszont igen ritkán vágunk jelentős életmód-változtatásba. Ez még akkor is nehezünkre esik, ha egyébként tudatában vagyunk annak, hogy alapvető változtatásra lenne szükség: pl. meg kellene szabadulnunk rögeszméinktől, csökkentenünk kellene a ránk nehezedő stresszt, le kellene szoknunk a dohányzásról, vagy le kellene fogynunk stb.

 

Hogyan változzunk meg?

A megoldás kulcsa:

 

  • Az adott probléma lebontása kisebb, egyszerűbb részfeladatokra.
  • Próbáljunk begyakorolni néhány olyan egyszerű stratégiát, amelyek felkészítenek a nehezebbre.
  • Fokozatosan térjünk át az egyre nehezebb feladatokra, amíg végül könnyedén meg tudunk küzdeni a bonyolultabbakkal is.

 

 

Nem szükséges egyik napról a másikra drasztikus változtatásokat végrehajtanunk a napirendünkön. A lényeg, hogy bármit teszünk, az mindig a jó irányba való változást szolgálja. Aztán egyszer csak átlendülünk a „holtponton”. A hátralevő útszakasz már jóval könnyebb lesz, hiszen rendszerint csak az elindulás a nehéz.

 

Válj természetesen ragyogó, boldog emberré!

 

Forrás: Elden  M. Chalmers: Az agy csodálatos öngyógyító képessége